Wanneer ik vertel dat ik graag solo op reis ga, krijg ik vaak dezelfde vragen: ‘Is dat wel veilig?’ en: ‘ben je dan niet eenzaam?’ Ik vind het juist heerlijk om de wereld op eigen houtje te ontdekken. Herken jij dit? Dan vertel ik je vandaag waarom alleen reizen als vrouw een goed idee is én hoe je dat veilig doet. Let’s go!

alleen reizen als vrouw
Er is niets zo fijn als in mijn eentje door de branding van de zee lopen

1. Je leert jezelf door en door kennen

Het lijkt wel gisteren dat ik mijn appartement leegruimde en voor onbepaalde tijd naar Spanje vertrok. Dat vijf maanden als digital nomad onder Spaanse zon leefde, heeft mij zoveel geleerd over mijzelf. Door alleen te reizen als vrouw leerde ik ook mijn mindere eigenschappen kennen. Zo kan ik heel ongeduldig zijn wanneer ik in een groep ben. Wanneer ik alleen reis is dat anders, dan voel ik mijn eigen grenzen het beste aan. Ergens wist ik al dat ik introvert ben, maar alleen reizen als vrouw heeft mij hier bewuster van gemaakt. Nee: het is niet altijd leuk als je ‘nee’ moet zeggen tegen een dagje rondstruinen met je nieuwe vrienden, maar je eigen grenzen kunnen bewaken is een levensles die je ook thuis kunt voortzetten.

2. Je leert beter relativeren

Voordat ik begon met alleen reizen, kon ik me nog een hele dag druk maken om zaken als de acné die mijn kin na 28 (!) jaar nog steeds dagelijks bestiert of over dat ik graag drie kilo kwijt zou willen. Tegenwoordig denk ik vooral aan hoe ik mijn work-life balance het beste kan inrichten en welke bestemmingen ik allemaal nog wil bezoeken. Zeker als je reist in gebieden waar het er heel anders aan toegaat dan in het land waar je vandaan komt, kan het leven in een ander perspectief komen te staan. Is alleen reizen als vrouw een grote hobby van je? Dat leert je simpelweg meer dankbaar te zijn voor de wereld om je heen. Alles wat je thuis voor lief neemt, leer je weer opnieuw waarderen als je op een plek bent die ver uit je comfortzone is.

alleen reizen als vrouw
Alleen reizen als vrouw geeft je de mogelijkheid om jezelf opnieuw neer te zetten zoals jij dat wil

3. Het geeft je de mogelijkheid opnieuw te beginnen

Iedereen die veel reist, zal dit beamen: elke keer wanneer je op een nieuwe plek bent, kan je jezelf zo neerzetten als je zelf wil. Jouw vrienden en familie kunnen je in een paar woorden omschrijven en hebben al een heel duidelijk beeld van je. Natuurlijk voelt dit heel vertrouwd, maar op reis weet niemand welke levensbagage jij met je mee sleurt. Ze hebben je nog niet in een hokje geplaatst. Hierdoor kun je opnieuw beginnen en zelf bepalen wat je wel en niet van jezelf laat zien. Misschien vallen er ook vooroordelen weg omdat je mensen leert kennen die je anders nooit had ontmoet. Alleen reizen als vrouw is hierin ook echt essentieel, want als vrouw ben je meestal een stuk sensitiever voor dergelijke invloeden.

4. Afstand zorgt ervoor dat je weet wat je gelukkig maakt

Misschien herken je dit wel: soms word je meegesleurd in het keuzepatroon van je omgeving. Het zijn vaak keuzepatronen die bij iedereen ongeveer hetzelfde zijn en misschien worden die stappen ook wel van jou verwacht door de omgeving waarin je je bevindt. Als het diep van binnen geen keuzes zijn waar jij ook achter staat, dan is het een goed idee om een beetje afstand van je ‘gewone’ leven in te bouwen. Zo ontdek je namelijk waar je echte passies liggen. Want: wil je iets omdat je denkt dat het zo hoort, of maakt het het je daadwerkelijk gelukkiger?

8 x de beste digital nomad bestemmingen in Europa

5. Je leert op je intuïtie te vertrouwen

Ik krijg vaak de vraag of het niet gevaarlijk is: alleen reizen als vrouw. Hoewel het niet verstandig is om met elke reiziger vriendschap te sluiten, hebben mijn reizen mij laten inzien hoe behulpzaam en hartelijk mensen over de hele wereld kunnen zijn. Taalbarrières spelen daarbij niet altijd een rol, want het gaat meer om je intuïtie of mensen te vertrouwen zijn of niet. Als je alleen reist als vrouw, moet je als het ware jezelf rugdekking geven. En dat kan alleen maar door naar je gevoel te luisteren.

alleen reizen als vrouw
Alleen reizen als vrouw hoeft niet te betekenen dat je ook echt alleen bent!

6. Je maakt onverwachte nieuwe vriendschappen

Natuurlijk: het is heel logisch en makkelijk om met je beste vriend(in) op vakantie te gaan. Mensen denken al gauw dat alleen reizen als vrouw zorgt voor eenzaamheid. Daar ben ik het zeker niet mee eens, want zeker als je naar plekken gaat waar veel andere reizigers zijn, maak je al snel nieuwe vrienden. Als je solo reist, sta je meer open voor onverwachtse ontmoetingen. Dat heeft mij ondertussen al een aantal hele waardevolle vriendschappen opgeleverd die ik niet had gehad als ik samen met een bekende op reis was gegaan. Daarbij: je gaat met elkaar om omdat je het wil. En naast geweldige herinneringen, heb je de kans ze over de hele wereld op te gaan zoeken. Heb je direct een plekje voor je volgende reis!

7. Je leert hoe je jezelf kunt vermaken

Als jij gewend bent om het vooral leuk te hebben met een ander erbij, kan alleen reizen als vrouw je helpen om meer op jezelf te vertrouwen. Hoewel je onderweg allerlei mensen tegenkomt, breng je als soloreiziger veel tijd alleen door. Weet dus hoe je je vrije tijd het beste kunt invullen of zoek een nieuwe hobby. Zelf was ik altijd al dol op lezen, maar nu ik veel solo op avontuur ga, lees ik ongeveer één à twee boeken per week. Het is ook niet moeilijk om een nieuwe skill te ontwikkelen op (solo) reis, zolang je maar iets doet wat je echt leuk vindt.

U ook genieten van:

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *