Één van de eerste acties die je moet ondernemen als je gaat starten als freelancer is een zakelijke bankrekening openen. Er komt natuurlijk nog meer kijken bij het organiseren van je zakelijke financiën. Een bekende manier is de Profit First methode van Mike Michalowicz: oftewel de ‘potjes-methode’. Maar wat is de Profit First methode precies? Leg ik je uit in deze blog!

Zo werkt de Profit First Methode voor ondernemers

Mocht jij net zijn begonnen met ondernemen en duizelt het je allemaal van de jaarrekeningen, balansen, en andere deftige accountancy termen, dan heb ik goed nieuws voor je. De Profit First Methode gaat je als ondernemer helpen als je het spoor bijster bent. Door systematisch je geld over verschillende potjes (bankrekeningen) te verdelen zie je direct hoe je ervoor staat. Heb je nog wel genoeg geld om te investeren in een nieuwe laptop of kan dat beter volgende maand? Hierdoor train je jezelf om te sparen voor grotere doelen én geef je veel bewuster geld uit.

Geef jij ook uit wat je verdient?

Toen ik net begon met ondernemen, gaf ik altijd zoveel geld uit als wat ik verdiende. Kreeg ik de ene maand 2500 euro uitbetaald op mijn factureren, dan besteedde ik dat allemaal. Had ik de volgende maand meer verdiend, dan gooide ik ook dat over de toonbank. Het idee van Profit First is dat je je winst veilig stelt. Direct nadat je een factuur uitbetaald krijgt, stort je een vast percentage naar een ander potje. Handig dus als je ook zo iemand bent die uitgeeft wat ‘ie verdient. Hiervoor maak je gebruik van verschillende bankrekeningen om al je geld overzichtelijk in zogeheten ‘potjes’ te verdelen.

Potjes voor ondernemers bij de Profit First Methode

Winst, Salaris, Belastingen en Kosten: dat zijn de potjes van de Profit First Methode voor ondernemers. Hier heb je minimaal vijf bankrekeningen voor nodig. Een rekening waar je klanten de factuur naar overmaken (ontvangstenrekening). Elke twee weken verdeel je het geld dat je op je factureren ontvangt over winst, salaris, belastingen en kosten. Je betaalt vervolgens je zakelijke kosten uit het kostenpotje, de belastingaanslagen uit het belastingenpotje. Tot slot maakt je iedere maand een salaris over naar je privé rekening uit het salarispotje.

Nog even op een rijtje – de Profit First Bankrekeningen:

 • Inkomsten (betaalrekening)
 • Winst (spaarrekening)
 • Salaris (betaalrekening)
 • Bedrijfskosten (betaalrekening)
 • BTW Belastingen (spaarrekening)

Daarna maak je twee rekeningen aan die je bij een andere bank opent, óf niet in je bankapp zet. Belangrijkste is dat je niet zomaar bij het geld kan om het uit te geven.

 • Winst: spaarrekening (als buffer voor nood)
 • Inkomstenbelasting: spaarrekening (voor de Belastingdienst)

Hoe verdeel je het?

En hoe nu verder? Het binnenkomende geld wordt gestort op je inkomstenrekening en daar ga je twee keer per maand je geld verdelen over de andere rekeningen. Belangrijkste is natuurlijk dat je je BTW, oftewel omzetbelasting, direct apart zet. Dit geld behoort niet tot je echte omzet. Om daarna je omzet te verdelen maak je gebruik van percentages, waardoor je ervoor zorgt dat elke euro die binnenkomt eerlijk verdeeld is. Geen paniek als je niet weet welke percentages dat moeten zijn, want je kan gewoon beginnen met de standaard percentages:

 • Winst: 5%
 • Kosten: 30%
 • Salaris: 55%
 • Belasting: 10%

Hoe werkt het winstpotje bij de Profit First Methode voor ondernemers?

En dan komt nu het leukste gedeelte! Je kan namelijk al heel snel profiteren van wat Profit First jou kan brengen. En dat doe je door het opzetten van jouw winstpotje. Door één procent van het geld dat binnenkomt op je ontvangstenrekening te storten, spaar je elk kwartaal een lekker zakcentje op. Een goede manier is om elke keer nadat je je BTW-aangifte hebt gedaan – elk kwartaal dus – de helft van je winstpotje uit te keren. Dit als bonus voor je harde werken! De andere helft bewaar je op je verborgen rekening als buffertje. Zo heb je altijd geld achter de hand in geval van nood.

Hier scoor je het boek Profit First van Mike Michalowicz op Bol.com!

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *