Het is heerlijk om de wereld over te reizen, maar je hebt er wel geld voor nodig: met digital nomad jobs dus! Als jij ook locatie-onafhankelijk wil gaan werken, kun je wel wat inspiratie gebruiken. Als digital nomad heb je klussen nodig die je overal ter wereld kan uitvoeren, maar word je digital nomad? Ik heb tips voor je om banen te vinden die je op afstand kunt doen.

digital nomad jobs
Aan het werk in een cafe in een bar op Gran Canaria

Wat is een digital nomad?

Werken als digital nomad wordt steeds populairder. Logisch: het is anno 2022 steeds makkelijker om je werk locatie-onafhankelijk uit te voeren. Alles wat je nodig hebt is een laptop en een sterke internetverbinding. Buiten dat je je baas kunt vragen of jij locatie-onafhankelijk kunt werken in je job, zijn er ook zogeheten ‘digital nomad jobs’. Al dekt dat woord de lading niet helemaal. Digital nomad worden kan iedereen, maar het is vooral een levensstijl. Of je nu vaste klanten hebt of niet. Je hopt van plek naar plek of blijft een poosje in hetzelfde land hangen, dat maakt niet zoveel uit. Maar wat kun jij doen om online geld te verdienen? Goed nieuws: je kunt met meerdere dingen aan de slag, dat doe ik zelf namelijk ook! En nee: digital nomad vacatures zijn niet per se nodig. Ik neem je mee in de wereld van de digital nomad jobs!

Belemmerende overtuigingen als digital nomad

Één en een is drie toch? Nou, dat ging nog niet zo makkelijk. Vóór het coronavirus uitbrak stelde ik digital nomad worden uit omdat ik niet durfde. Wat zou mijn omgeving ervan vinden? Wat als ik niet genoeg klanten krijg? En als ik me eenzaam ga voelen? Allemaal belemmerende overtuigingen om mijn droom niet na te jagen. Lang parkeerde ik mijn ambities om digital nomad te worden dan ook. Los van dat het sterk werd afgeraden om te vliegen, vond ik het lastig mijzelf als digital nomad te zien. Ik moest immers elke dag van 9 tot 5 een website runnen, dan kon ik toch niet in het buitenland gaan doen? Nu ik erop terugkijk was het toen júíst mogelijk om te verkassen naar een andere plek. Waarom niet op een tropische plek werken als het ook thuis kan?

Digital nomad jobs: wat voor werk kun jij online doen?

Copywriter (tekstschrijver)

De meest populaire van de digital nomad jobs is copywriting. Dat doe ik zelf ook en ik vind het heerlijk. Je kan blogs schrijven voor websites en magazines, maar ook in opdracht met je SEO-skills de websites van anderen beter zichtbaar te maken in zoekmachines. Via websites als Upwork.com, Fiverr.com, Freelance.nl, Hoofdkraan.nl en Jobbird kom je aan nieuwe opdrachten. Ook is het slim om op Linkedin je netwerk in te zetten en hier te laten weten dat je kennis hebt van SEO.

SEO-specialist

Over SEO gesproken: je kunt je expertise ook helemaal richten op dit taakje. SEO staat voor Search Engine Optimisation, zoekmachine-optimalisatie. Oftewel: door SEO toe te passen krijg een website meer verkeer. Een SEO-specialist zorgt ervoor dat teksten goed geschreven zijn, zodat de website en de content beter vindbaar is. Digital nomad worden gaat het beste als jij kennis hebt van deze online marketing tools.

Website-ontwikkelaar

Dit is de perfecte digital nomad job voor iedereen die verstand heeft van websites bouwen. Dat kan iemand zijn die zelf codes schrijft, maar ook iemand die codes van andere samenvoegt, bijvoorbeeld door WordPress templates in te richten.

Vertaler

Als je een talenknobbel hebt is het beroep van vertaler de perfecte digital nomad job voor jou. Overal ter wereld zoeken ze mensen die teksten kunnen vertalen. Digital nomad vacatures zijn er dus genoeg. Fairlingo is bijvoorbeeld handig als je aan de slag wil als vertaler. Je krijgt de opdrachten toegestuurd via de e-mail, die je vervolgens kunt accepteren en vertalen.

Virtual assistant

Als je freelancer bent, kun je ook reageren op opdrachten als virtual assistent! Dan kun je denken aan taken zoals e-mails beantwoorden, het inplannen van socials of video’s bewerken van andere ondernemers die daar geen tijd voor hebben. Bijvoorbeeld via LinkedIn kan je je aanmelden voor klussen of je post een bericht dat je open staat voor nieuwe digital nomad jobs, oftewel als virtual assistent. Ook zijn er een hele boek Facebook-groepen, bijvoorbeeld Ambitieuze meisjes!

Social Media Manager

Zonder een goede social media strategie kom je er vaak niet tussen als bedrijf. Vaak worden deze accounts gemanaged freelancers. Een ideale baan voor digital nomads dus! Je kan je richten op Facebook, Instagram, LinkedIn of natuurlijk gewoon alledrie! Berichten posten uit naam van het bedrijf, video’s (stories) maken, comments van klanten beheren: alles is mogelijk als social media manager.

Je eigen werk verkopen

Wanneer jij fotograaf bent, is dit ook perfect om als digital nomad te doen. The world is yours! Via websites als shutterstocketsy en writersmarket kan je je eigen werk verkopen als je zelf producten aan te bieden hebt, handig toch?

Recruiter

In het verleden heb ik gesolliciteerd binnen de recruitmentwereld, waar ik in een mantelpakje op kantoor moest verschijnen, maar inmiddels gaat veel ook via LinkedIn. Perfect dus in dit rijtje voor digital nomad jobs! De gesprekken vinden dan plaats op kantoor en jij maakt de afspraken online.

Bijles geven

Er zijn een boel opties om bijles te geven, zeker in het Engels. Een grote markt is bijles Engels aan Chinese kinderen. Via een video-verbinding kunt je zo zelf je uren indelen. Perfect dus om te doen vanaf je laptopje in de zon!

Digital nomad worden? Dan is het handig dat je kennis hebt van marketing

Digital nomad skills: wat moet je kunnen om digital nomad te worden?

Met welke skills sleep jij digital nomad jobs binnen? Het belangrijkste is je mindset. Je moet je niet door anderen uit het veld laten slaan. Er zullen altijd mensen zijn die het niks vinden wat je doet. Realiseer je: als jij gelukkig bent, dan zijn je naasten dat ook. En dat is waar het om draait. Wat daarnaast belangrijk is, is kennis van online marketing. Je kunt tenslotte maar weinig beroepen uitvoeren zonder aan klanten te komen. Veel digital nomads hebben een marketingachtergrond. Dat kan door een opleiding zijn of doordat ze als ondernemer vaak zijn gevallen en weer zijn opgestaan.

Wat kost het leven als digital nomad?

Het is lastig omschrijven wat een leven als digital nomad precies kost omdat het ervan afhangt op welke plek je woont. Als beginnend digital nomad kan je met 1000 euro per maand heel goed leven in landen als Thailand, Vietnam of Bali. Met dit inkomen zal je in Londen, Sydney of Parijs natuurlijk niet kunnen rondkomen. Wanneer je minimaal drie maanden op dezelfde plek blijft, kun je vaak voor een mooie prijs een appartement of studio huren en een sociaal netwerk opbouwen. Het voordeel van langer op één plek blijven is naast de kostenbesparing ook dat je de lokale cultuur beter leert kennen. Nomad List is een handige database waar je de gemiddelde kosten per land en stad handig kunt berekenen. Ook vind je er informatie over de internetsnelheid en de veiligheid.

Wat moet je allemaal regelen als digital nomad?

Als digital nomad heb je soms met specifieke regels te maken van de Nederlandse overheid, die bij andere ondernemers niet van toepassing zijn. Het is allereerst belangrijk om zeker te weten dat je echt belastingplichtig bent in Nederland. Als je in Nederland woont, ben je over het algemeen ook belastingplichtig in Nederland. Maar als je veel reist en meer dan 183 dagen achter elkaar in een land verblijft, dan moet je daar belasting gaan betalen. In het het buitenland gelden sowieso andere BTW regels. Denk vooral ook aan welke reisverzekering je neemt en welke zorgverzekering voor jou het beste is. En of je je moet uitschrijven uit Nederland, al zou ik dat niet zo snel doen. Je loopt dan geen AOW mis en behoud ook je zorgverzekering en stemrecht.

U ook genieten van:

7 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *