Als digital nomad met je laptopje de wereld over trekken: sinds kort leef ik deze droom! Als jij online je werk kunt doen, is dit misschien ook wel iets voor jou. Wil jij ook een digital nomad worden? Misschien heb je iets aan mijn tips!

digital nomad worden
Mijn uitzicht tijdens mijn digital nomad trip op Gran Canaria. Niet verkeerd he?

Wat is een digital nomad?

First things first: wat is een digital nomad? Je hebt vast weleens van de term ‘nomade’ gehoord: iemand zonder vaste verblijfplaats. Een digital nomad heeft ook geen vaste woonplek, maar reist rond en heeft werk waarmee hij of zij ongeacht de locatie geld kan verdienen. Met een laptop, mobiele telefoon en internetverbinding kom je al een heel eind. Een digital nomad is vaak een freelancer die zijn of haar tijd en/of dienst verkoopt – ook wel ‘uurtje-factuurtje’ genoemd. Maar je kan als digital nomad ook een passief inkomen hebben, door bijvoorbeeld een product of cursus online aan te bieden.

digital nomad worden
Las Palmas, Gran Canaria bij zonsondergang

Solo reizen tips: je eerste keer alleen reizen

Waarom wilde ik een digital nomad worden?

Let me explain: hoe ben ik hierin verzeild geraakt? Al jaren droomde ik ervan om een digital nomad te worden, maar nooit had ik the balls om het ook echt te doen. Tijdens coronatijd werd het verlangen sterker: ik wilde de wereld zien. Omdat ik nooit een stilzitter ben geweest, leek het mij perfect om reizen te combineren met werken. En laat ik nu mijn geld verdienen met teksten schrijven voor verschillende websites. Ik lees al een poos alles wat los en vast zit over hoe je een digital nomad kan worden. Zo ontdekte ik Suzanne van Duijn met haar blog én boek ‘work hard, travel harder’, maar ook las ik over wat de voor mij al bekende reisbloggers over het digital nomadschap schreven. Zo kwam Milou van de reisblog Explorista, met haar cursus over hoe je een reisblogger kan worden en dat voelde voor mij als thuiskomen. Dit wilde ik ook!

digital nomad worden tips

Belemmerende overtuigingen als digital nomad

Één en een is drie toch? Nou, dat ging nog niet zo makkelijk. Vóór het coronavirus uitbrak nam ik de stap om digital nomad te worden niet omdat ik niet durfde. Wat zou mijn omgeving ervan vinden? Wat als ik niet genoeg klanten krijg? En als ik me eenzaam ga voelen? Allemaal belemmerende overtuigingen om mijn droom niet na te jagen. Lang parkeerde ik mijn ambities om digital nomad te worden dan ook. Los van dat het sterk werd afgeraden om te vliegen, vond ik het lastig mijzelf als digital nomad te zien. Ik moest immers elke dag van 9 tot 5 een website runnen, dan kon ik toch niet in het buitenland gaan doen? Nu ik erop terugkijk was het toen júíst mogelijk om te verkassen naar een andere plek. Waarom niet op een tropische plek werken als het ook thuis kan?

Welke skills moet je bezitten om digital nomad te worden?

En dat brengt mij weer terug op de plek waar ik nu zit: mijn werkplekje in mijn knusse loft aan het strand van Las Palmas, Gran Canaria. Op 1 september 2021 hakte ik de knoop door en zegde ik mijn vertrouwde leventje op voor een onzeker, maar zonnig en interessant bestaan. Maar welke skills heb je eigenlijk nodig om een digital nomad te worden? Wat het belangrijkste is, is een gezonde portie lef. Je moet je niet door anderen uit het veld laten slaan. Er zullen altijd mensen zijn die het doodeng vinden wat je doet, vooral familie en vrienden die jou het liefst dichtbij zich hebben. Maar realiseer je: als jij gelukkig bent, dan zijn zij dat ook. En dat is waar het om draait.

U ook genieten van:

5 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.