Als digital nomad met je laptop onder de arm de wereld over reizen: klinkt als het ideale leven, toch? Zelf kan ik als freelance journalist en copywriter overal mijn werk doen, dus voor mij is dit de realiteit. Maar genoeg over mij. Wil jij ook een digital nomad worden en wil je weten wat je daarvoor moet doen? En wat kost zo’n droomleven nu eigenlijk? Alle tips en informatie vind je hier.

digital nomad worden
Digital nomad worden betekent ook: werken met zeezicht!

Wat is een digital nomad?

First things first: wat is een digital nomad? Je hebt misschien van de term ‘nomade’ gehoord: iemand zonder vaste verblijfplaats. Een digital nomad heeft geen vaste woonplek, maar reist rond en heeft werk waarmee hij of zij ongeacht de locatie geld kan verdienen. Dat kan je vanaf het strand doen, maar meestal is werken in een koffiezaakje of co-working space veel fijner. Een digital nomad is meestal een freelancer die zijn of haar tijd verkoopt – ook wel ‘uurtje-factuurtje’ genoemd. Je kan ook voor een baas op een andere locatie werken. Met een laptop, mobiele telefoon en internetverbinding kom je ver, zo heeft de coronaperiode ons geleerd. Ook is reizen in de laatste decennia steeds goedkoper geworden.

digital nomad worden

Solo reizen tips: je eerste keer alleen reizen

Wat voor digital nomad banen zijn er?

Jarenlang droomde ik ervan om een digital nomad te worden, maar ik nam de stap nooit. Tijdens coronatijd werd het verlangen sterker. Zo ontdekte ik Suzanne van Duijn met haar boek ‘work hard, travel harder’, maar ook volgde ik bij Milou van Explorista een cursus over hoe je reisblogger kan worden. Dat voelde voor mij als thuiskomen. En laat ik nu net mijn geld verdienen met teksten schrijven voor verschillende websites. Dat werk kan ik óók locatie onafhankelijk uitvoeren.

Als je nog geen ondernemer bent, kan je bij je kaas aankaarten dat je op afstand wil werken, maar dat is lastiger. Niet iedere werkgever zal het namelijk waarderen als jij nooit op kantoor aanwezig bent. Vandaar dat veel digital nomads ook als freelancer werken in hun eigen bedrijf. Je kunt jezelf in feite als freelancer verkopen voor al het werk wat ook online kan. Dit zijn de meest bekende digital nomad jobs:

Copywriter: Je kan blogs schrijven voor websites, maar ook in opdracht met je SEO-skills de websites van anderen beter zichtbaar te maken in zoekmachines. Via websites als Upwork.com, Fiverr.com, Freelance.nl, Hoofdkraan.nl en Jobbird kom je aan nieuwe opdrachten. Ook is het slim om op Linkedin je netwerk in te zetten en hier te laten weten dat je kennis hebt van SEO.

Website developer: Dit is de perfecte digital nomad job voor iedereen die verstand heeft van websites bouwen. Je kunt zelf codes schrijven, maar ook codes van anderen samenvoegen, bijvoorbeeld door WordPress templates in te richten.

Vertaler: Overal ter wereld zoeken ze mensen die teksten kunnen vertalen. Fairlingo is bijvoorbeeld handig als je een talenknobbel hebt. Je krijgt de opdrachten toegestuurd via de e-mail, die je vervolgens kunt accepteren en vertalen.

Virtual assistant: Dat ben ik! In feite is een virtual assistant er om andere ondernemers taken uit handen te nemen. Wel is het handig als je goed bent in plannen en organiseren. Vooral LinkedIn leent zich hier perfect voor, maar daarnaast zijn er een heleboel Facebook-groepen te vinden om je online diensten aan te bieden.

Social media manager: Zonder een goede social media strategie kom je er vaak niet tussen als bedrijf. Vaak worden deze accounts gemanaged door freelancers. Berichten posten uit naam van het bedrijf, video’s (stories) maken, comments van klanten beheren: alles is mogelijk als social media manager. Eigenlijk ben ik dit ook, maar ik noem het zelf eerder een virtual assistant.

Recruiter: In een ver verleden heb ik gesolliciteerd binnen de recruitment wereld en toen moest ik in een mantelpakje op kantoor verschijnen, maar inmiddels gaat veel ook via LinkedIn, email en telefoon. Perfect dus in dit rijtje voor digital nomad jobs! De gesprekken vinden dan plaats op kantoor en jij maakt de afspraken.

Bijles geven: Er zijn een boel opties om bijles te geven, zeker in het Engels. Een grote markt is bijles Engels aan Chinese kinderen. Via een video-verbinding kunt je zelf je uren indelen. Perfect dus om te doen vanaf je laptopje in de zon!

Belemmerende overtuigingen als digital nomad

Yes! Je hebt je 9 tot 5-job opgezet om al reizend je werk te doen. Of misschien twijfel je nog. Zelf had ik hier wel last van. Vóór het coronavirus uitbrak nam ik de stap om digital nomad te worden niet omdat ik niet durfde. Wat zou mijn omgeving ervan vinden? Wat als ik niet genoeg klanten krijg? En als ik me eenzaam ga voelen? Allemaal belemmerende overtuigingen om mijn droom niet na te jagen. Lang parkeerde ik mijn ambities om digital nomad te worden dan ook. Los van dat het sterk werd afgeraden om te vliegen, vond ik het lastig mijzelf als digital nomad te zien. Ik was al een poosje freelancer, maar dat kon ik toch niet in het buitenland gaan doen? Nu ik erop terugkijk was het toen júíst mogelijk om te verkassen naar een andere plek. Waarom niet op een tropische plek werken als het ook thuis kan?

digital nomad worden

Welke skills moet je bezitten om locatie onafhankelijk te ondernemen?

De belangrijkste skill die je nodig hebt als digital nomad is kennis van online marketing. Dan ben je in staat om klanten aan te trekken en dus locatie onafhankelijk geld te verdienen. Eigenlijk is dit bij bijna iedere kleine ondernemer wel het geval. Het is een skill waar je anno 2022 niet meer omheen kunt. Dus het wordt, of iemand inhuren, of zelf duiken in de materie. Wat ook belangrijk is, is een gezonde portie lef. Je moet je niet door anderen uit het veld laten slaan. Er zullen altijd mensen zijn die het doodeng vinden wat je doet, vooral familie en vrienden die jou het liefst dichtbij zich hebben. Maar realiseer je: als jij gelukkig bent, dan zijn zij dat ook. En dat is waar het om draait.

Connecties zoeken als digital nomad

Het is niet vanzelfsprekend dat je als online ondernemer omringd wordt door mensen met dezelfde passies als jij. Mensen in traditionele carrièrepaden denken vaak dat ondernemen vanuit het buitenland één lange vakantie is. Daarom is het zo belangrijk dat je een netwerk hebt dat ervoor zorgt dat je mensen hebt waarbij je terecht kunt met je vraagstukken en met wie je kunt afspreken, zowel om zakelijke dingen te spreken als om gewoon even te ventileren over jullie levensstijl.

Werk vinden als digital nomad

De meeste Digital Nomads halen een groot deel van hun werk uit een netwerk. Het gaat dus niet zozeer om wie je bent, maar om wie je kent. Mensen werken nu eenmaal met mensen, dus werk vinden als digital nomad gaat dan ook het beste via je eigen netwerk. Hier nog wat tips:

  • Laat je zien op netwerken: Wanneer je niet in het buitenland bent, is het fijn om naar netwerkevents te gaan. Daar ontmoet je andere digital nomads en heb je de mogelijkheid om nieuwe klanten te vinden. Met een beetje geluk bouw je vriendschappen op en kun je elkaar klanten toespelen!
  • Werk aan je online zichtbaarheid op social media: Laat je zien op je socials! Als je regelmatig stories post over je reisavonturen, is de kans groot dat je connect met andere ondernemers. Dat kan in eerste instantie vriendschappelijk zijn, maar uiteindelijk kan het je klanten opleveren. Als je benieuwd bent hoe ik dat doe, neem dan een kijkje op mijn Instagram.
  • Meld je aan voor groepen. Laat jezelf zien in online groepen, maar help mensen ook met hun vragen. Als je bekend staat als expert op je gebied, zullen denken aan jou denken om je in te huren. Handige groepen zijn: Ambitieuze Meisjes, Business Babes NL en Dutch Digital Nomads. LinkedIn heeft een groep specifiek voor het verbinden van Digital Nomads: Nomad Talks.

U ook genieten van:

6 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *