Als digital nomad kun je vanaf je laptop overal werken waar je maar wil, zolang er maar een goede internetverbinding is. Sinds een paar maanden ben ik ook zo iemand, maar ik heb me al snel gerealiseerd dat ik eigenlijk meer een ‘digital slowmad’ ben. Maar wat is dat eigenlijk? Ik neem je mee!

Jarenlang droomde ik ervan om een lange tijd op één plek te wonen en te werken, maar ik was altijd gekluisterd aan een baan in Nederland. Toen COVID in Nederland haar intrede deed en we allemaal massaal moesten gaan thuiswerken, begon het steeds verder te kriebelen. Ik ontdekte de term ‘digital nomad’ en verslond alle boeken erover. Anderhalf jaar later was het dan eindelijk zo ver en ben ik zelf een digital nomad! Hoe bevalt het?

digital slowmad
Ik vind het fijn om wat langer op één plek te blijven en leuke plekjes te ontdekken

Ik ben een digital ‘slow’mad

Toen ik aan mijn avontuur als remote worker begon, had ik verwacht dat ik elke maand wel toe zou zijn aan een nieuwe omgeving. Ik wilde immers de mooiste plekken ter wereld zien! En als freelance copywriter en virtual assistant kan ik immers werken waar ik maar wil. Hoewel er nog steeds enorm veel plekken op mijn bucket-list staan, ben ik erachter gekomen dat het voor mij niet haalbaar is om elke maand van plek te wisselen. Het is vermoeiender dan je denkt. Ik zit nu al 2,5 maand op Gran Canaria en daar komt sowieso nog een maand bij, misschien zelfs langer. De Spaanse mentaliteit, mensen en het eiland bevallen me zo goed, dat ik mezelf wat rust gun. Het is ook niet niks om steeds te verkassen, zeker als je ook veel werkt. Ik noem mijzelf dus ook eerder een ‘digital slowmad’: iemand die een paar maanden op dezelfde plek blijft om te wonen en werken en dan weer vertrekt. Ik geef je nog een aantal redenen waarom deze term beter bij me past.

Digital nomad jobs: met deze banen reis jij de hele wereld over

1. Werken vanaf een warme bestemming is intensief

Op 1 september 2021 kwam ik aan op Gran Canaria en het was er direct een plakkerige 30 graden. Toen ik na een week mijn huisbazin op straat tegen het lijf liep, vroeg ze hoe het met me ging. Ik gaf schoorvoetend toe dat ik de warmte best pittig vond. Sterker nog: ik sliep er nauwelijks van. Waarop zij grinnikend antwoordde dat september de klamste maand van het jaar qua luchtvochtigheid en de warmte. Enfin, die plakkerige september benauwdheid zorgde bij mij niet alleen voor een gebronsde huid, maar vooral moest ik wennen aan de overgang. Het duurde dus even voor ik op mijn volledige energielevel zat.

Wanneer je langer op één plek blijft, is de kans groter dat je mooie vriendschappen sluit

2. Vriendschappen sluiten is belangrijk

Ik ga heel eerlijk met je zijn: sinds het coronavirus is mijn sociale leven in Nederland flink gekelderd. Sterker nog: er waren momenten dat ‘ie tot het vriespunt was gedaald. Ik heb nog steeds een handjevol waardevolle vrienden, maar in de praktijk blijkt dat onze levens behoorlijk uit elkaar lopen, letterlijk en figuurlijk. Letterlijk omdat ze verder weg woonden; figuurlijk omdat ze andere prioriteiten hadden. Dat speelde ook wel mee met het feit dat ik toe was aan een nieuwe omgeving met nieuwe sociale contacten. Maar omdat ik, op een paar korte Europese digital nomad bestemmingen en korte vakanties na nog niet zo veel gereisd had, vond ik het best wel spannend of ik nieuwe vrienden zou maken. Dat bleek totaal niet nodig. Al in de eerste week ontdekte ik dat er op Gran Canaria levendige digital nomad-community is. Ik ontmoette al snel gelijkgestemden waarmee ik de een na de andere plek op het eiland verkende en mee uiteten ging, véél uiteten. En als je iemand goed wil leren kennen, is het natuurlijk niet handig om na een maand te verkassen. Ook daarom ben ik eerder een ‘digital slowmad’.

Gran Canaria als digital nomad bestemming: dagboek oktober

Uiteten gaan is heerlijk, maar ik voel me sneller ergens thuis wanneer ik regelmatig voor mezelf kook

3. Boodschappen doen zorgt voor een thuisgevoel

Op reizen na, zeg ik altijd dat ik maar één hobby heb en dat is uiteten gaan. Voor mij is er niets heerlijkers dan ontbijt on the go halen, wat werken in een lunch caféetje en dan ’s avonds weer uiteten gaan. Hoewel buiten de deur eten in Spanje iets goedkoper is dan in Nederland, is het financieel alsnog niet haalbaar om dit élke dag te doen. Ook ben ik erachter gekomen dat een gevoelde koelkast in mijn appartementje toch net wat meer een thuisgevoel geeft. Het zegt ook wel dat ik dus een ‘digital slowmad’ ben. Inmiddels ga ik nog steeds vaak uiteten of haal ik ergens lunch, maar ook sta ik regelmatig iets in mijn keuken klaar te maken. Goed voor mijn portemonnee, maar ook voor een rustiger gevoel.

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *