Je hebt een kop koffie gezet, klapt je laptop open en je vingers staan in de aanslag. Maar dan komt het: de cursor blijft je knipperend aanstaren. En dát op een dag waarop je had besloten er minimaal drie blogs uit te knallen. Schrijven zonder inspiratie: kan dat?

geen inspiratie schrijven

Wanneer je een bedrijf, website of blog heb, weet je ongetwijfeld hoe belangrijk het is om je ideale klant aan te spreken via persoonlijke teksten. Dikke kans dat je hoofd barst van de tips om je publiek mee te geven, maar dan komt die vervelende writers block om de hoek kijken.

Schrijven zonder inspiratie

Als copywriter en freelance journalist ben ik over het algemeen een wandelende content machine, maar ook ik heb weleens geen inspiratie om te schrijven. Ik heb daar wat handige trucjes voor.

1. Schrijf tien minuten lang álles wat er in je opkomt

Tijdens mijn studie volgde ik het vak Storytelling en onze docent liet ons vaak minimaal tien minuten ‘creatief’ schrijven. Met de hand. Hij zette dan een wekker en wij moesten tien minuten non-stop aan de slag. En dat mocht overal over gaan. Wanneer je geen inspiratie hebt om te schrijven, zit er een blokkade. Hoewel ik die docent destijds vervloekte, pas ik zijn methode nog steeds toe in mijn huidige werk.

Zakelijk bloggen voor ondernemers: 7 tips

2. Creëer een routine

De bekende writers block is verschrikkelijk als je een dag hebt waarop je er teksten uit wil gooien. Of ben je jezelf aan het saboteren? Ik geloof dat je inspiratie kunt forceren. Voordat je je laptop uit het raam gooit: let me explain! De key is: werk met focus uren. Ik weet dat ik in de ochtend het meest productief ben. Ik sta dus op tijd op, maak een ontbijtje en blok daarna twee uren in mijn agenda om te gaan schrijven. En nee: daar heb ik niet altijd zin in, maar naarmate ik het vaker doe, neemt mijn inspiratie toe.

3. Haak in op de actualiteit

Zeker wanneer je een product of dienst verkoopt, is het leuk om haakjes te maken richting de actualiteit, Als je interieur stylist bent kun je in de winter bijvoorbeeld iets schrijven over hoe je je woonkamer kerstproof maakt en ben je kapper, dan bespreek je ’s zomers in een blog frisse kapsels voor naar het strand. Op de inhaak kalender WeDigital zie je wanneer alle bijzondere dagen in Nederland zijn.

4. Gebruik je omgeving ter inspiratie

Heb je nu echt géén idee waar je moet beginnen? Verwerk je omgeving dan in de blog. Gebruik simpele alledaagse situaties in je tekst en speel eventueel met de belangrijkste personen uit jouw omgeving. Het enige dat je hoeft te doen is je te laten inspireren door de dingen die toch al in je leven gebeuren, et voilà: geen inspiratie om te schrijven behoort tot het verleden.

5. Lees meer boeken

Dit is meer een schrijftip voor op de lange termijn, maar als je vaak geen inspiratie hebt om te schrijven, helpt het om meer te lezen. Je woordenschat wordt er in eerste instantie door vergroot, maar ook je creativiteit krijgt een boost. Ook wanneer je oplet op de manier waarop andere auteurs of bloggers schrijven, kan je hiermee inspiratie opdoen.

Geen inspiratie om te schrijven: tekstschrijver gezocht?

Denk je nu: hartstikke leuk hoor die tips, maar ik heb écht geen zin (of geen tijd) om mijn eigen blogs te schrijven? Geen probleem: dan doe ik dat toch voor je? Stuur mij even een berichtje via mijn contactpagina of DM me voor een vrijblijvend gesprek!

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *