Amper een maand geleden pakte ik mijn koffers om voor een paar maanden in Spanje te wonen, maar toch schrijf ik deze blog nu vanuit de keukentafel van mijn moeder in Nederland. Vorige week moest ik abrupt mijn koffers pakken om mijn Spaanse digital nomad trip te onderbreken. Ik neem je vandaag mee in de nadelen van de digital nomad lifestyle.

Het is een dooddoener, maar wel waar: aan alle voordelen zitten nadelen. Dus ook aan het leven als digital nomad vol zon, zee, strand en heerlijke hotspots. Van de keuze om digital nomad te worden heb ik geen spijt, maar toch is het niet fair om alleen maar te jubelen over alle voordelen die deze levensstijl met zich meebrengt. Is het eigenlijk wel the best of both worlds (werken en reizen combineren) of juist een onmogelijke combi? En hoe zit dat eigenlijk met je familie in Nederland? Ik neem je mee in de nadelen van de digital nomad lifestyle.

digital nomad nadelen
Na je werk het strand op is sowieso een vóórdeel van het leven als digital nomad

De digital nomad lifestyle: dit zijn de nadelen

Familie en vrienden missen

Met stipt op één staat: je familie missen. Dit onderwerp was nog nooit zo accuraat als op het moment dat ik dit schrijf. Vorige week ben ik halsoverkop naar Nederland gevlogen, omdat mijn opa is overleden. Yep, dat is nog even andere koek dan in de trein of in de auto stappen wanneer er een (kleine) crisis binnen je familie is. Ik was maar liefst 24 uur lang onderweg (inclusief wachten op de eerst volgende vlucht). En dan was ik nog ‘maar’ op de Canarische Eilanden, kun je nagaan als je aan de andere kant van de wereld zit…

Naast deze ontzettend – excuse my language – klote situatie met mijn opa, moet ik natuurlijk ook mijn vrienden missen wanneer ik in een ander land zit. Natuurlijk komen ze mij dolgraag een keer opzoeken, maar even snel een drankje of kop koffie doen in de stad zit er natuurlijk niet bij. En dat niet alleen: je mist ook alle verjaardagen en de leuke feestjes. Gelukkig is er sociale media om elkaar jaloers te maken met leuke activiteiten die de ander niet kan doen 😉

digital nomad nadelen
Met mijn laptop onder de arm naar een koffietentje, omdat de wifi in mijn appartement het niet deed

Altijd op zoek naar goede WiFi

Als ik ergens gefrustreerd kan worden, is het wel een gebrek aan fatsoenlijke wifi. Je hebt het gewoon nodig als je online werkt. Constant weer op zoek naar een goede werkplek kan echt frustrerend zijn, als je geen stabiele internetverbinding hebt in je hostel, hotel of Airbnb. Wifi is zo’n beetje het enige dat je écht nodig hebt als je digital nomad bent, en dan wil je dus ook gewoon dat het werkt.

Work-life balance

Hoewel ik dol ben op werken en ik mijzelf soms létterlijk uit moet zetten, kan het soms ook te veel zijn. Zeker wanneer je op een nieuwe bestemming bent en je ook nog eens de stad wil ontdekken. Voor ondernemers is dat waarschijnlijk wel herkenbaar: werk gaat altijd door. Al is het alleen maar in je hoofd. Ook wanneer je op het strand ploft, kunnen die gedachten aan je boekhouding, die ene blogpost of die overvolle mailbox de kop opsteken.

Tijdsverschil

Over work-balance gesproken: het tijdsverschil kan je opbreken en dat is dus wel een nadeel van de digital nomad lifestyle. Zelf heb ik alleen nog in Europa gereisd en wil je reizen naar Spanje dan heb je er sowieso weinig last van, maar als digital nomad kan het voorkomen dat je ‘s avonds laat of juist ‘s ochtends vroeg aan het werk moet om opdrachtgevers tegemoet te komen. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om alleen digital nomad jobs aan te nemen die in dezelfde tijdzone zitten.

digital nomad nadelen
Als digital nomad voel ik mij het meest thuis op mijn eigen strandhanddoek 😉

Je hebt geen eigen plekje

Een nadeel van de digital nomad lifestyle, is dat je geen eigen stek hebt. Het liefst blijf ik minimaal een maand op één plek, om toch een thuisgevoel te creëren. De meeste digital nomad jobs doen dat, heb ik inmiddels ontdekt. Hoe graag ik ook zoveel mogelijk van de wereld wil zien: het is wel heel fijn om een beetje te kunnen aarden. Wat erg helpt, is je koffer uitpakken en alles een plekje geven. Een geurkaarsje aansteken helpt ook. Dit soort kleine dingen zorgen ervoor dat je je sneller thuisvoelt.

Geen goede werkplek

Als je werken en reizen combineert, is een goede stoel en bureau wel essentieel. Als die er niet zijn, heb je ook geen ergonomisch verantwoorde houding. Daarom let ik erop dat de kamer of het appartementje waar ik verblijf ook een goede stoel en werkplekje. Althans, de eerste paar weken op Gran Canaria was dit voornemen nogal mislukt. Ik had een schattig appartementje geboekt, maar de bureaustoel was vreselijk. Resultaat: elke avond rugpijn. Wat helpt is een goede muis, een laptopstandaard en een los toetsenbord.

digital nomad nadelen
Je moet er wat moeite voor doen als je op reis bent, maar dan maak je ook vrienden voor het leven!

Eenzaamheid als digital nomad

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk: als digital nomad kan je je eenzaam voelen, maar daar heb je zelf invloed op! Tijdens mijn eerste week als digital op Gran Canaria, zoch ik geen contact met andere remote workers, maar dit deed ik ook bewust. Ik moest erg wennen aan de overgang van het herfstachtige Nederland naar het tropische Gran Canaria. Na een weekje was ik de eenzame cirkel beu en ben ik op zoek gegaan naar gelijkgestemden. En die vond ik, via Facebookgroepen voor digital nomads. Bijna elke populaire digital nomad stad heeft er wel een. Hierdoor kan ik inmiddels niet wachten tot ik weer terug naar het eiland en mijn nieuwe vrienden kan 😉

U ook genieten van:

1 Reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *