Spontaan een tripje boeken naar een leuke Europese stad of maanden voorpret van een verre reis: het is op dit moment helaas niet mogelijk. Reizen in coronatijd vergt nu eenmaal de nodigde aanpassingen, maar toch kan er gelukkig een heleboel wél. Waar moet je rekening mee houden als je tijdens de coronacrisis een reis plant of op vakantie gaat buiten Nederland? Ik heb handige tips voor je als je gaat reizen in coronatijd.

Reizen in coronatijd gaat over mondkapjes, maar ook over mooie rustige stranden bezoeken

Reizen in coronatijd

Ironisch of niet: op het moment dat er een wereldwijde pandemie uitbrak, waren mijn reiswensen het sterkst. Natuurlijk had ik in de jaren daarvoor ook al wel korte tripjes gemaakt, maar nooit eerder was mijn drang zo sterk om de wereld te ontdekken als aan het begin van 2020. Ik had mijn leven (eindelijk) aardig op de rit en kon hierdoor duidelijk voor me zien welke plekken ik allemaal wilde gaan bezoeken. Toen het virus uitbrak, moest ik die plannen wel een beetje herschikken. Iedereen snakt naar vakantie, maar het kan het per land verschillen welke corona-maatregelen er gelden. Als je je dus goed voorbereid hebt, is reizen in coronatijd zeker mogelijk. Hopelijk heb je iets aan mijn tips!

Check het reisadvies van je bestemming

First of all: check het reisadvies van je (toekomstige) bestemming en of jouw bestemming überhaupt reizigers toelaat. Zijn de grenzen open voor internationale reizigers? Op de website van International Air Transport Association (IATA) kun je controleren of het land toeristen toelaat en onder welke voorwaarden. Via covidcontrols.co kun je per land kijken of er een lockdown is en wat de regels dan zijn. Op de website van de Rijksoverheid heb je tenslotte een heel handig advies van de kleurcode per land.

reizen in coronatijd
Pizza eten op het strand: reizen in coronatijd maakt dat mogelijk

Hoe zit het met de quarantaine op de plek van je vakantiebestemming?

Ga je reizen in coronatijd, check dan of er sprake is van een verplichte quarantaine. Op het moment dat ik dit schrijf wil ik bijvoorbeeld dolgraag naar Bali, maar daar geld op dit moment een quarantaineplicht van 10 (!) dagen. Deze reis stel ik dus uit, ook omdat de kosten van het quarantainehotel voor eigen rekening komen. In sommige landen is de quarantainetijd veel korter, maar controleer dit dus altijd voor je je vliegticket boekt. Goedkope vliegtickets scoren komt dan in een ander daglicht te staan, als je het bespaarde geld kwijt bent aan een duur quarantainehotel.

Heb je een vaccinatiebewijs en/of PCR-test nodig?

Het zal je niet verbazen, maar veel landen kom je anno 2022 niet meer in zonder vaccinatie- of herstelbewijs. De vaccinatiediscussie ga ik hier zeker niet voeren, maar feit blijft dat je voor veel plekken op de wereld gevaccineerd moet zijn. Reizen in coronatijd kan wat mij betreft prima, maar houdt hier dus wel rekening mee. Zo kom je op het moment bijvoorbeeld Indonesië niet meer in zonder het verplichte prikje. Let ook op, want op sommige bestemmingen moet je óók een PCR-test hebben! Yes, zelfs als je al (dubbel) gevaccineerd bent. Zo moet je voor veel Europese landen een PCR test met internationaal erkend reiscertificaat hebben en dat moet je een paar dagen van tevoren regelen. Check dit dus ruim op tijd.

reizen in coronatijd
Reizen in coronatijd betekent ook dat je fantastische zonsondergangen kunt aanschouwen

Is er een extra online gezondheidsformulier nodig?

Reizen in coronatijd wordt je administratief niet altijd gemakkelijk gemaakt doordat je vaak ook nog een online gezondheidsformulier moet invullen. Zo miste ik bijna mijn vlucht naar Spanje omdat ik tijdens het boarden nog snel mijn online gezondheidsformulier moest invullen. Niet aan te raden! Ik heb nog nooit zoveel stress gehad… Handig is om de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane op je telefoon te zetten, dan kan je per land precies opzoeken of je nog extra formulieren moet ondertekenen.

Hoe zijn de coronamaatregelen op de plek van bestemming?

Reizen in coronatijd: het vraagt wat aanpassingen. Heeft de ene plek een avondklok tot 23.00 uur, kun je op de andere plek weer feesten tot 04.00 uur in de nacht. Zo zit ik op dit moment als digital nomad op Gran Canaria en daar kan ik elk weekend stappen tot in de vroege uurtjes. Boek je een reis, vraag dan concreet of er op de locatie van je vakantie beperkingen zijn en zo ja, welke dan? Denk hierbij aan beperkingen zoals bij het zwembad, sportfaciliteiten, restaurants, uitgaansgelegenheden maar ook het wel of niet dragen van een mondkapje in de supermarkt. Op de website van de ANWB vind je een handig overzicht met daarin alle regelgeving per vakantiebestemming. Daarin vind je alle regels over mondkapjes, afstand houden en of je moet reserveren voor een restaurant.

reizen in coronatijd
Reizen in coronatijd betekent ook: lekker lokaal uiteten!

Hoe zit het met je verzekering?

Voordat je gaat reizen in coronatijd is het slim om je reis- en zorgverzekering te controleren. Als je namelijk op reis gaat naar een land met code oranje, dan wordt niet alles gedekt door je reisverzekering. Voor de meeste reisverzekeringen geldt dat alleen kosten die te maken hebben met Covid-19 niet worden gedekt. Dit verschilt sterk per verzekering, dus check dit goed! Word je op je vakantiebestemming opgenomen vanwege het coronavirus, dan kun je meestal met een basis zorgverzekering wel alle spoedeisende kosten tot aan het Nederlandse tarief declareren.

Moet je bij thuiskomst in quarantaine?

Deze check is meer voor als je weer thuis bent, maar voor sommige bestemmingen geldt dat je bij thuiskomst in quarantaine moet, soms wel tien dagen! Eventueel kan je quarantaine beperkt worden door op de vijfde dag een coronatest te doen en als deze negatief is mag je dan uiteraard uit quarantaine. De precieze regels rondom thuisquarantaine na een vakantie lees je hier.

U ook genieten van:

2 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *