Als ik op een verjaardag vertel dat ik SEO copywriter ben, krijg ik vaak niet-begrijpende gezichten. De term tekstschrijver is nog wel bekend, maar het woordje ‘SEO’ klinkt voor veel mensen als Arabisch. In feite houd ik mij bezig met Google inzetten als gratis marketing machine. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Opvallen in Google? Dit doet een SEO copywriter allemaal voor je

Ben je ondernemer en wil je meer klanten halen uit je website? Dan is het slim om je content en website SEO-proof te maken. Als je daar geen tijd voor hebt, dan kan je aankloppen bij een SEO copywriter. Maar voor je mij inschakelt – of een andere tekstschrijver, no hard feelings – is het slim als je de basisbegrippen van SEO copywriting onder de knie hebt.

SEO copywriter betekenis

SEO-what? SEO staat voor Search Engine Optimization, oftewel: zoekmachine optimalisatie. Dit houdt in dat je jouw content geschikt maakt om door Google opgepikt te worden. En door Google gezien worden wil elke ondernemer wel: het is namelijk de eerste stap naar meer leads. En als je denkt dat je al scoort in Google door je zoekwoord genoeg te laten terugkomen in je tekst, dan heb je het helaas mis. Door allerlei slimme updates, is dat trucje niet meer genoeg. Geen idee hoe je dan wél door Google opgepikt wordt met je content en website? I got you.

De belangrijkste aspecten van SEO

Je weet nu dat een copywriter freelancer voor jou als ondernemer aan de slag gaat om je content hoog te laten ranken in Google. Moet je natuurlijk wel artikelen en andere webteksten paraat hebben. Geen goede schrijver? No worries: zo’n SEO tekstschrijver kan ook voor jou aan de slag gaan. Je wil immers niet alleen dat je website goed gevonden wordt, maar waardevolle content op je site is ook essentieel. Zo zorgen blogberichten bijvoorbeeld voor meer autoriteit en vertrouwen in jouw onderneming. Een tekstschrijver kan dat voor je overnemen middels een goede SEO-strategie. Waar bestaat deze uit?

seo copywriter
  1. Zoekwoorden onderzoek

Je weet nu dat goede content schrijven een taak kan zijn van een SEO copywriter. Maar voor de freelancer aan de slag gaat met schrijven, heeft hij de juiste zoekwoorden nodig waarmee jouw doelgroep zich aangesproken voelt. Zonder een goede strategie wordt het lastig om de strijd aan te gaan met concurrenten. Ook is belangrijk om met een goed zoekvolume te werken. Als je concurrentie te hoog is, dan is de kans klein dat jij die eerste pagina van Google gaat bereiken. Gelukkig voor jou voert een SEO copywriter een concurrentieanalyse uit, waardoor scoren in Google binnen handbereik is.

2. Linkbuilding

Een goede SEO-strategie zonder linkbuilding is vrijwel gedoemd te mislukken. Link-wát? Google beoordeelt elke wegpagina op basis van inhoud, maar ook naar belang voor de bezoeker. Met interne én externe linkbuilding vertel je Google meer over de inhoud. Om te beginnen kan je de ranking van je website in Google verbeteren met interne linkbuilding. Het idee is simpel: pagina’s die met elkaar te maken hebben verbind je met interne links. Google denkt op deze manier dat je website relevanter is, wat ook impact heeft op de vindbaarheid van jouw website. Wordt er naar jouw blog vaak gelinkt vanuit andere websites, dan denkt Google dat jouw website waardevolle content aanbiedt. Dit noem je ook wel externe linkbuilding. Aan deze zogeheten backlinks kom je op de volgende manieren:

  • Gastbloggen bij andere ondernemers, in ruil voor een backlink
  • Schrijft iemand uit je netwerk over jou? Vraag om een linkje naar jouw website
  • Laat reviews achter bij andere ondernemers en vermeld hieronder je website
  • Betaal voor een (gast)artikel op een andere website, inclusief banklink naar jouw site

3. Technische SEO

Breekt de paniek bij je uit als je denkt aan het begrip technische SEO? Dan kan ik je geruststellen. De meeste aspecten van technische SEO heb ik al met je doorgenomen. Eigenlijk draait het allemaal om het verbeteren van de technische aspecten van je website, zodat je eerder opvalt in de zoekmachines. Zo is de laadsnelheid van groot belang. Niemand heeft zin om te wachten tot een pagina is geopend. Ook Google snapt dat. Een trage webpagina eindigt lager in de zoekresultaten dan een snellere versie. Je kunt een SEO copywriter inschakelen om dit voor je in orde te maken, maar je kan ook zelf via GTmetrix testen hoe het met de snelheid van jouw website gesteld is.

Leun je liever achterover en wil je mij het werk van je over laten nemen? Stuur mij dan snel een berichtje. De koffie staat klaar!

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *