Je kan jezelf geen groter cadeau doen dan solo op reis gaan. Doen wat jíj́ leuk vindt, eten waar je zin in hebt en nieuwe mensen ontmoeten: het is een ultieme boost voor je zelfvertrouwen. Of je nu voor een lange periode vertrekt of een weekendje weg gaat, de eerste keer solo op reis is natuurlijk super spannend. Ik geef je een aantal handige solo reizen tips voor je eerste keer alleen op pad!

Jezelf alleen kunnen vermaken is niet raar

Hoewel ik pas rond mijn twintigste voor de eerste keer alleen naar het buitenland ging, ben ik altijd al een ondernemend type geweest. Al van jongs af aan heb ik geleerd mijzelf te vermaken. En dat is een skill die mij letterlijk en figuurlijk ver brengt in het leven. De trein pakken naar een nieuwe stad, alleen uiteten of by myself naar een feestje gegaan: voor mij is dat normaal. Toch vinden anderen daar wat van. Het beeld van de vriendengroep die je sinds de basisschool hebt en waarmee je álle leuke dingen meemaakt in het leven, of binnen een relatie, dat is de norm. Inmiddels heb ik deze verwachtingen van anderen los gelaten. Als jij voor de eerste keer gaat solo reizen, is mijn belangrijkste tip: werk aan je mindset.

Solo reizen? Begin met een weekendje weg

Heb jij de droom om een keer solo door Zuidoost-Azië te reizen? Of wil je in je eentje een jaar gaan backpacken in Australië? Een fantastisch idee, maar vóór je alle schepen achter je verbrandt en gaat solo reizen, is mijn tip: ga eerst een weekendje weg. Dat kan ook met een nachtje in Nederland, om te wennen aan het idee dat jij alle beslissingen zelf moet maken. Zo kan je een nieuwe stad ontdekken en bepaal jij waar en wanneer er gegeten wordt, maar heb je nog geen last van bijvoorbeeld tijdsverschil of andere valuta. Kun je direct bij jezelf checken of je snel last hebt van heimwee. Bevalt het binnenlandse solo reisje je, dan kun je een keer een lang weekend in Europa boeken, zodat je telkens een stapje dichterbij die lange reis komt.

Zorg dat je eerste keer solo reizen goed geregeld is

Natuurlijk is het fantastisch om in je uppie de meest afgelegen hostels over de hele wereld te ontdekken, maar ga voor de eerste keer solo reizen voor een veilige optie. Kies een stad waar ze goed Engels spreken, waar het schoon is en waar jij je veilig voelt. Schroom ook zeker niet om voor je eerste trip alleen veel hotspots en tips op te zoeken van reisbloggers, zodat je weet waar de leuke plekjes zijn. Voor het eerst met jezelf op vakantie is al spannend genoeg. Vooraf een lijstje maken met bezienswaardigheden kan je rust geven. Zo heb je elke dag wel iets te doen.

Regel van te voren waar je slaapt

Veel ervaren reizigers laten helemaal op zich af komen waar ze die avond slapen, maar dat is niet aan te raden als je nooit eerder bent gaan solo reizen. Van te voren een accommodatie boeken neemt een boel van je zorgen weg. Slim is om een leuk hostel te boeken waar je slaapt met gelijkgestemden, zeker als je het prettig vindt om nieuwe mensen te ontmoeten. Ben je meer op jezelf, dan is een hotel een beter idee. Houdt er dan wel rekening mee dat je waarschijnlijk minder mensen ontmoet, omdat mensen in een hotel nu eenmaal meer op zichzelf zijn. De eerste keer dat ik in een hostel sliep, was ik al diezelfde avond met mijn kamergenoot een hapje gaan eten in de stad. Super gezellig!

Ga alleen uiteten

Wanneer ik mensen vertel dat solo reizen mijn ding is, hoor ik vaak: “hoe doe je dat dan met eten?” Simpel. Ik ga alleen uit eten! En ja: dat vond ik de eerste keer ook hartstikke spannend. Maar het verschil is dat ik dit in Nederland ook vaak doe. Je hoeft je ook zeker niet ongemakkelijk te voelen naar horecapersoneel. Zelf heb ik jarenlang in verschillende restaurants gewerkt en hierbij heb ik vaak solo gasten ontvangen. Believe me: er zijn vervelendere gasten die je in je zaak kunt hebben. Hoewel ik ook mensen ken die gewoon wat voor zich uit staren, pak ik er zelf meestal een boek bij. Ik ben dan ook echt stapelgek op lezen! Wat je ook kunt doen op solo reis: is aan een groepje vragen of je er bij mag zitten. Dat zou ik dan wel van te voren doen natuurlijk, niet wanneer ze al aan het eten zijn 😉 Grote kans dat ze ja zeggen en je nieuwe vrienden hebt gemaakt voor tijdens je solo reis.

U ook genieten van:

3 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *