Op een druilerige dag in oktober 2018 stapte ik het kolossale gebouw van de Kamer van Koophandel binnen. De man die mijn aanvraag moest regelen, bestookte me met vragen. Op welke doelgroep ging ik me precies richten en belangrijker nog: had ik eigenlijk al klanten? Ik heb vandaag tips voor je als jij ook wil starten als freelancer!
Golden rules voor wanneer jij gaat starten als freelancer
Sinds ik als freelance journalist en tekstschrijver op mijn Instagram-account regelmatig een kijkje in mijn leven deel, krijg ik weleens berichtjes over hoe je moet beginnen met freelancen. Het is wel duidelijk dat ik mensen die (nog) in loondienst zijn trigger. In deze blog zet ik mijn golden rules voor je op een rijtje als je ook wil starten als freelancer. Laten we beginnen!
1. Schrijf je ‘why‘ uit
De eerste stap wanneer je wil beginnen met freelancen is werken aan een sterke mindset. Toen ik voor mezelf begon, regende het bezorgde opmerkingen over financiële onzekerheid, administratieve bezwaren en andere belemmerende overtuigingen. Toch besloot ik door te zetten. Waarom? Ik wilde vrijheid! Zowel financieel, werken waar ik wil als wánneer ik dat wil. Heb je ook besloten om te starten als freelancer, dan is het belangrijk dat je je ‘why’ opschrijft, oftewel waaróm je het allemaal doet. Als je eenmaal hebt besloten van de gebaande paden te wijken en voor jezelf te beginnen, blader dan nog eens terug in je notitieboekje. Je ‘why‘ gaat je altijd weer helpen, wanneer je het even moeilijk hebt.
2. Durf een niche te kiezen
Misschien ben jij wel iemand die allang weet dat je ooit wilde gaan ondernemen, maar weet je niet goed hoe je jouw skills kunt omzetten in een product of dienst. Starten als freelancer begint naar mijn mening niet met bepalen waar vraag naar is, maar met brainstormen waar jíj́ goed in bent. Heel veel skills zijn om te zetten naar een product of dienst. Let er wel op dat je niet álles doet. Opdrachtgevers zoeken meestal een freelancer die hun specifieke vraagstuk kan oplossen. Als jij dan gespecialiseerd bent in het onderwerp, dan verkiezen ze eerder jou boven een algemene freelancer. Denk dus niet dat je zoveel mogelijk diensten moet aanbieden om meer kans te krijgen op opdrachten. Hoe kleiner je niche, hoe beter je daarin wordt. Dan kun je ook hogere tarieven vragen, gaat het netwerkballetje sneller rollen en bouw je eerder autoriteit op in jouw vakgebied.

3. Begin met freelancen naast je ‘gewone’ baan
Hoewel ik in oktober 2018 al mijn KVK-inschrijving op zak had, duurde het wel even tot ik kon leven van mijn fulltime freelance klussen. Een poos werkte ik nog als klantenservice medewerker, kluste ik bij in de horeca en ging ik daarnaast op zoek naar schrijfopdrachten. Hierdoor deed ik alvast ervaring op met klussen zoeken, factureren opmaken en BTW-aangiftes doen. Ook had ik nog maar weinig financiële zorgen, omdat ik sowieso een vast inkomen had bij mijn vaste baantjes. Dat gaf me wat ademruimte om te zoeken naar de ideale freelance klussen.
4. Bouw een klein buffer op
Over spaargeld gesproken: het is wel slim om wat centjes op de bank te hebben staan voor je (fulltime) aan je ondernemersavontuur begint, zodat je zonder geldstress de eerste maanden kan rondkomen. Zo’n buffer zorgt ervoor dat je je vaste lasten kan blijven betalen, ook als je de eerste maanden niet direct kunt leven van je freelance carrière. Zelf had ik een paar duizend euro op de bank voor ik begon aan mijn fulltime freelance avontuur.
Geen inspiratie om te schrijven? Zo pak je dat aan
5. Open een zakelijke rekening
Tot op de dag van vandaag ben ik mezelf dankbaar dat ik direct een zakelijke rekening heb geopend aan het begin van mijn freelance carrière. Wanneer je je business runt vanuit één rekening waar je ook je privé kosten mee regelt, dan gaat dit gegarandeerd mis in je administratie. Een aparte zakelijke rekening is overzichtelijker voor jezelf, maar ook voor de belastingdienst. Zo kun je jezelf iedere maand salaris uitkeren en gemakkelijk uitrekenen wat je de belastingdienst schuldig bent.
6. Durf te netwerken
Het is een veelgemaakte fout voor iedere startende ondernemer: bescheidenheid. Bekenden in mijn omgeving die ook graag willen starten als freelancer, onderschatten allemaal de kracht van hun netwerk. En als je denkt dat je niemand kent, dan heb je het mis. Natuurlijk kun je naar evenementen toegaan waar je interessante mensen kan leren kennen, maar ook online kan er al veel. Zorg dat mensen je vinden via LinkedIn, Instagram en je bedrijfsprofiel op Facebook. Juist die ene buurvrouw van vroeger kan een belangrijke eerste klant zijn richting het opstarten van je business.
7. Zak niet te snel met je uurtarief
“Kan je nog iets aan je tarief doen?”. Het is een vraag die je ongetwijfeld gaat krijgen van je klanten. Slim is om niet te snel te zakken met je uurtarief, want dan snijd je jezelf in de vingers. Leg bij een nieuwe klant daarom de vraagprijs net iets hoger dan je eigenlijk wil. Zo creëer je speling om je klant de nodige korting te geven en raakt het jou financieel niet. Starten met freelancen is pas succesvol geweest als je durft te onderhandelen. Let’s go!