Als freelance journalist of tekstschrijver kun je overal werken, zolang je een goede internetverbinding en een laptop bij de hand hebt. Óók vanaf een tropische bestemming dus. Het kan je levensstijl zijn, maar een korte periode reizen en werken combineren is ook mogelijk: workations dus. Maar hoe pak je zo’n workation het beste aan? Ik heb tips!

4 tips voor een workation als freelance journalist

Sinds 2018 werk ik als freelance journalist, maar pas in 2021 ontdekte ik het zogeheten ‘digital nomad‘ leven. Een catchy woord, maar het houdt vooral in dat je op iedere willekeurige plek je laptop kunt openslaan, zolang je WiFi hebt. Kan vanaf je keukentafel of de bank, maar ook een tropisch eiland telt. Ga je maar even weg, dan noem je het meer een workation: een werkvakantie waar je relaxen combineert met productief zijn. Workations zijn voor mij een manier om nieuwe inspiratie op te doen. Mits ik het goed voor mezelf geregeld heb. Daarom heb ik tips!

Staat er bij jou binnenkort een werktripje gepland om vanaf een andere omgeving je freelance klussen te managen? Good for you! Dit zijn mijn 4 beste tips:

1. Zorg voor stabiel internet

Misschien een inkoppertje, maar als freelance journalist zijn je workations een ramp als je geen fatsoenlijk internet hebt. Ook als je als digital nomad in Europa op pad bent, dan valt het internet vaker weg dan je denkt. Bespaar in Europa dus niet op een fatsoenlijke internet bundel en schaf een extra sim-kaartje mét internet aan als je buiten Europa reist. Zo werkte ik afgelopen juni als digital nomad in Thailand en daar had ik – vooral op de eilanden – geen stabiel internet. Met een simkaartje van slechts 25 euro was ik voor ruimschoots een maand voorzien van sterk internet.

2. Regel een comfortabele werkplek

Workations zijn voor freelance journalisten of tekstschrijvers makkelijk in te plannen, maar eigenlijk is een workation voor iederéén die locatie onafhankelijk kan werken. Mits je natuurlijk een comfortabele werkplek tot je beschikking hebt. Ga je voor een langere tijd als digital nomad op reis, dan is het aan te raden om een bureautje bij je AirBnB of overnachting te zoeken. Heb je die niet, dan kan je op zoek gaan naar co-working spaces of naar een koffiezaakje met comfortabele zitplaats. Vanaf je bed werken kan ook, maar is niet aan te raden als je rug nog langer mee moet dan een paar dagen. Ik spreek uit ervaring 😉

3. Zie je workation niet als vervanger van vakantie

Waak ervoor om je dagelijkse sleur mee te nemen tijdens workations als freelance journalist, maar zie de workation ook niet als een vakantie. Het is fantastisch dat je als freelance journalist overal je werk kan doen, maar moet je dat ook willen? Eerder was ik met vrienden op workation in Thailand en daar ging het reizen en werken vlekkeloos, maar de trip naar Zuid-Italië met mijn vriend verliep nét even anders. Ik had de verwachting dat het vakantievieren en werken wel in elkaar zouden overvloeien, maar het lukte me slecht te relaxen nadat mijn laptop dichtging. Ondanks dat ik alleen in de ochtend werkte, was het lastig ’s middags in vakantiemodus te komen. Het wás ook eigenlijk geen vakantie, maar een workation. Neem dus af en toe écht vrij. Dat is lastig als freelancer – I feel you – want bij elke afgeslagen klus loop je geld mis. Maar op de lange termijn word je er relaxter van om ook eens vrij te nemen.

4. Op welk moment van de dag ben jij het meest productief?

Ben jij iemand die net als ik graag op tijd opstaat, een paar uurtjes werkt en dan afzakt naar het strand om een hapje te eten? Of ben jij die freelance journalist die tijdens workations geniet van uitslapen, een paar uurtjes het strand opduikt en daarna de laptop openklapt Of misschien ben jij op je productiefst in de avonduren. Het maakt allemaal niet uit, zolang jij aan de slag gaat op de voor jou meest gunstige uren van de dag. Ga je met anderen op workation of zijn zij op vakantie terwijl jij werkt? Let er dan op dat je dit aan je reisgezelschap doorgeeft, zodat ze rekening kunnen houden met jouw knaluurtjes.

U ook genieten van:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *